Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Marketing vs Market Research


Πολύ συχνά ακούμε από επιχειρηματίες να ταυτίζουν τους εξής δυο όρους: <<Έρευνα Μάρκετινγκ>> και <<Έρευνα Αγοράς>>.

Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο παράπτωμα διότι οι δυο αυτές έννοιες διαφέρουν η μια από την άλλη.

Η Έρευνα Μάρκετινγκ (Μarketing Research) αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του καταναλωτή, του πελάτη και του κοινού χρησιμοποιώντας κατάλληλες πληροφορίες προκειμένου να εντοπιστούν και να οριστούν ευκαιρίες και προβλήματα, να αξιολογηθούν και να σχεδιαστούν πιο αποτελεσματικές ενέργειες μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Μάρκετινγκ (AMA/American Marketing Association),<<Έρευνα Μάρκετινγκ είναι η λειτουργιά που συνδέει έναν οργανισμό με την αγορά μέσω της συλλογής πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές λαμβάνονται υπόψη για τον εντοπισμό και τον ορισμό ευκαιριών και προβλημάτων που προκύπτουν από την αγορά. Η ανάλυση τους επίσης οδηγεί στη δημιουργία, το ραφινάρισμα και την αξιολόγηση δράσεων Μάρκετινγκ(ΜΚΤ).Η Έρευνα ΜΚΤ επιτρέπει την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων ΜΚΤ και παρέχει βελτιωμένη κατανόηση του ΜΚΤ ως επιχειρηματική διαδικασία>>

Από την άλλη Έρευνα αγοράς (Market research) θεωρείται κάθε οργανωμένη προσπάθεια συλλογής πληροφοριών σχετικά με την αγορα και τους καταναλωτές. Η έρευνα αγοράς μελετά τις καταναλωτικές συνήθειες σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ,αναγνωρίζει τυχών ανεκπλήρωτες ανάγκες επίσης δημιουργεί και νέες ανάγκες και σκοπό έχει τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών που σχετίζονται με τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης αγοράς-στόχου, το μέγεθος της, αλλά και τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που υπάρχουν σε μια αγορά.

Η έρευνα αγοράς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής, καθώς με τη βοήθεια της έρευνας τα στελέχη μιας επιχείρησης μπορούν να βασιστούν σε αυτήν και να επιλύσουν σημαντικά στρατηγικά προβλήματα.
Άρα καταλήγουμε στο ότι η έρευνα μάρκετινγκ αφορά κυρίως τις διαδικασίες μάρκετινγκ, ενώ η έρευνα αγοράς είναι η μελέτη των αγορών.


Για το Marketing 4u: Nick B. Beido

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου